Svemirski letač u Partizanu! Crno-beli dobijaju mnogo sa njim!
Isak Bonga u duelu protiv Partizana, Foto: Starsport

pravi posao

Svemirski letač u Partizanu! Crno-beli dobijaju mnogo sa njim!

Veliko pojačanje

Objavljeno: 19:22h

Pojačao se Košarkaški klub Partizan ovog leta i čini se popunio sve pozicije u timu.

Jedan od zanimljivih pojačanja je Isak Bonga, bivši NBA as i nekadašnji košarkaš Bajern Minhena.

Evo analize Isaka Bonge i šta bi on tebao da donese Partizanu iduće sezone:

Bivši igrač Lejkersa sa visinom od 204 santimetra i težinom od 92 kilograma pokriva obe krilne pozicije. Raspon ruku od čak 213 santimetara ga izdvaja od konkurencije, dok se ističe i atletskim sposobnostima kao i odličnom kontrolom tela.

Bonga je još jedan košarkaš Partizana koji se ofanzivno najviše ističe u tranziciji i na otvorenom terenu. Iz driblinga gotovo isključivo napada nepostavljenu odbranu, što nije zanemarljiv podatak. Kada uhvati zalet i krene ka obruču veoma ga je teško zaustaviti, pre svega zbog veličine tela, ali i velikog dohvata prilikom završnica. Primarno bira da poentira desnom, ali ume da završi i levom rukom na samom obruču.

Isak Bonga
Isak Bongafoto: Starsport

Završnice se svode na polaganja ili zakucavanja, a izuzetno je važno da kontakt trpi odlično. Neretko ćemo ga viđati da ramenom stvara prostor između sebe i defanzivca, na šta pri dvokoraku maksimalno uspori, sačeka da čuvar izgubi korak i zatim visoko izvuče polaganje. U tranziciji bez lopte odlično popunjava prostor, prepoznavanje kada i gde treba da utrči je na zavidnom nivou što često rezultuje lakim poenima. Sa veličinom tela uz solidne atletske sposobnosti može da hvata mnogo toga i iznad obruča što ga čini još korisnijim u ovom segmentu igre. Van reketa je takođe pretnja u igri na odbranu koja nije postavljena, pre svega iz kornera i sa 45 stepeni. Ćoškovi su njegova konfor zona i odatle je najprecizniji, a skoro svaku loptu koju dobije u tim situacijama šutira bez razmišljanja.

U pozicionim napadima se najbolje snalazi kao igrač od lopte, koji deluje u šutu i utrčavanjima.

Kroz celu karijeru odlično čita kretnju odbrane i katuje ka lopti kada god se ukaže šansa, bilo da je ona u piku, sa prvog pasa ili iz kornera, manje je važno.

Šut van linije za tri poena unapređuje iz sezone u sezonu, da bi u prvenstvu Nemačke šutirao sjajnih 43,3 odsto. U plej-ofu iste lige je bio na gotovo nerealnom procentu od 46,7 odsto uspešnosti, dok je u Evroligi podbacio sa svega 30 odsto efikasnosti. Daleko najprecizniji je iz “spot-ap” situacija sa akcentom na kornere, gde bez bilo kakvih dodatnih pokreta uzima šut. Izbačaj je nešto sporiji, ali je luk poprilično visok i samim tim može lako da izbegne rampu ili ometanje. Noge ne koristi u dovoljnoj meri što je najčešći razlog promašaja.

Isak Bonga
Isak Bongafoto: Starsport

Nećemo ga viđati da namenski uzima šut iz bilo kakvih kretnji bez lopte, sa sporijim izbačajem i velikim telom ne može da stvori tu vrstu prednosti u odnosu na defanzivca. Iz driblinga pokušava nešto češće, ali nije konstantna pretnja. Opet do izražaja dolazi sporiji izbačaj, te se za takvu soluciju opredeljuje protiv visokih igrača na preuzimanju.

Prodorom najbolje napada klouz-aut koji odlično čita i dugim korakom lako osvaja prostor. U svim situacijama kada treba da spusti loptu na parket se oslanja na dužinu koraka i veličinu tela, čime nadoknađuje manjak brzine. Završnice na obruču se ne razlikuju od onih iz tranzicije, jer i u poziciji gleda da priđe što bliže obruču i poentira primarno desnim polaganjem ili zakucavanjem.

Sa loptom u rukama kao kreator za sebe ili druge nije konstantan i napada samo u pojedinim situacijama. Konkretno, u Bajernu je u višim petorkama pokrivao poziciju tri odakle je umeo da odigra pik ili napadne do koša iz igre jedan na jedan. Visoko težište i spore promene driblinga ga poprilično limitiraju, ali sa određenim zaletom može da iskoristi blok i napadne reket. Iz igre dva na dva sa loptom ne koristi druge opcije poput šuta ili razigravanja ekipe.

Prednost je što u piku može da učestvuje kao igrač koji postavlja blok i otvara se u pop odakle najčešće šutira, ali i vrlo efikasno igra od lopte.

Na niskom postu je ograničen manjkom snage i tehničke obučenosti, što ga protiv snažnih igrača limitira na šuteve dalje od koša. Ukoliko ne može da ostvari poziciju blizu reketa, odlučuje se za šut iz okreta uz blagi pad u nazad. Sa druge strane protiv spoljnih igrača nema pomenutih problema i mis-mečeve napada i sa leve i sa desne strane i iste završava podjednako dobro sa obe ruke. Jednostavno, predugačak je u odnosu na bekove koji ne mogu da mu pariraju kada loptu zašiti telom.

Poprilično je aktivan na ofanzivnom skoku, ali se u borbi za novi napad oslanja na dužinu, jer poziciju protiv snažnijih unutrašnjih igrača ne može lako da ostvari.

Bonga je kompletan defanzivac koji može da čuva sve pozicije od jedan do četiri. Veličina tela uz veliki raspon ruku mu pruža mnogo mogućnosti, te upravo on može biti zadužen za najbolje krilne igrače protivničke ekipe.

Bez razlike je efikasan na obe krilne pozicije, često ume i da direktno napadne dribling i osvoji loptu.

Većinu bekova na preuzimanju čuva bez većih problema jer pokriva dosta prostora, a kada i izgubi korak lako može da ispravi grešku na obruču. Međutim, problem nastaje protiv eksplozivnih bekova koji stvaraju prednost na prvom koraku gde lako ulazi u probleme sa faulovima pokušavajući da napadne loptu.

Utisak je da može da sačuva sve četvorke u takmičenju, kako na niskom postu, tako i u igri licem. Iako je veličina tela dovoljna da može da parira centrima nedostatak snage ga ograničava u tom segmentu.

Pojačanje Partizana Arijan Lakić: Kao što sam zamislio, tako sam i uradio, sada sam tu gde treba da budem

Raspon ruku ga čini izuzetnim na liniji pasa, posebno kada igra spolja, dok isti kvalitet dolazi do izražaja i na strani pomoći. Iz drugog plana je i solidan bloker, iako ga ne možemo svrstati među elitne zaštitnike obruča.

Isak Bonga u Partizan dolazi kao prava radilica koja pruža mnogo kvalitetnih stvari koje se ne vide u statistici. Nemac je još jedan fizički impresivan igrač će promeniti igru crno-belih na oba kraja parketa.

Bonus video:

00:21

Grobari skandiraju Duljaju u Areni

(Espreso sport/Meridian sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.